iPhone – mikrofoner til iPhone

iPhone Belkin microphone 2

Lyden er ofte det svage led i kæden, når du bruger din smartphone til lyd- eller videooptagelser.

Et radioindslag med dårlig lyd gi´r naturligvis ingen mening – men det samme gælder for video. De fleste medieforbrugere zapper hurtigt væk fra en video med dårlig lyd – med mindre billedsiden er helt unik.

Teknisk set kan en iPhone gemme lyden i en fremragende kvalitet – så kvaliteten på dine optagelser afhænger i høj grad af mikrofonen, der tilsluttes.

Der er flere muligheder – og det kan være forskelligt fra opgave til opgave, hvilket setup, der er bedst. Og så afhænger det selvfølgelig også af, hvor mange penge, du vil bruge på projektet.

Den indbyggede mikrofon.

Hvis du har mulighed for at holde din iPhone helt tæt på lydkilden, så er den indbyggede mikrofon faktisk ikke så dårlig. Den kan altså være et udmærket valg, hvis du har en lydkilde, der kommer fra et bestemt punkt – f.eks. en mund. Og så kan den selvfølgelig kun anvendes, når der du laver et lydindslag. Hvis du laver video bliver billedet jo en smule mærkeligt, hvis du holde din smartphone helt oppe ved munden på folk.

Men skal du blot lave lyd på et helt almindeligt interview, kan du sagtens bruge den indbyggede mikrofon.

Læg mærke til at mikrofonen er anbragt i bundet af din iPhone, så du skal vende den på hovedet, når du interviewer folk.

iPhone mic

Skal du lave video, anbringes iPhonen almindeligvis, så billedet bli´r bedst muligt. Her kan den indbyggede mikrofon ikke bruges fordi afstanden mellem iPhone og lydkilde bliver for stor. Telefonen opfanger alt for meget af baggrundslyden, der kommer til at virke støjende og refleksioner kan få stemmer til at runge.  Skal du lave video, må du altså vælge en anden løsning end den indbyggede mikrofon – og der er flere muligheder.

iRig – interviewmikrofon.

Laver du mest ganske almindelige interviews på din iPhone, og er dine behov for at lave videooptagelser i det hele taget begrænset, kan en iRig håndmikrofon være løsningen

020-irigmic_3-4_vocalive_iphone_connected

Den kan anvendes til de fleste smartphones og har et dobbeltstik, så du kan tilslutte dit headset og kontrollytte under optagelsen – og det er altid en god idé.

Mikrofonen er en relativ billig løsning men det er heller ikke verdens bedste mikrofon.

Lyden er for så vidt OK og kan bruges – men jeg har været uheldige med et par kabler, der ikke holdt så længe. Mikrofonen skal altså behandles ordenligt.

iRig PRE-AMP med Shure

En anden anbefalelsesværdig mulighed er at købe en lille forforstærker. Forforstærkeren giver mulighed for at koble alle tænkelige stadardmikrofoner til din iPhone.

iRig har to gode bud. Den billigste hedder iRig PRE og kan findes for under 200 kr.

irig_pre

Og luksusmodellen hedder iRig PRO. iRig Pro koster en del mere – men er til gengæld mere støjsvag.

iPhone iRig Pro

Producere du hovedsageligt mindre ting til nettet, kan du sagtens ”nøjes” med den billige model.

Begge modeller har mulighed for tilslutning af headset, så du kan kontrollytte på dine optagelser – og begge har phontompower som er en spænding visse mikrofoner kræver for at virke – typisk de retningsbestemte – læs mere her.

Uanset hvilken boks du vælger, skal du også há en mikrofon. Alle store mikrofonfabrikanter har et bud på en god interview (eller vokal) mikrofon. På Center for Journalistik, SDU, bruger vi VP64 fra Shure. Den lyder godt – og den er solid.

ShureVP64A

Mens Shure er et godt valg til et klassisk stillestående interview, er det bedre med en retningsbestemt mikrofon, når kilden bevæger sig rundt – f.eks. i reportageoptagelser.

Et godt bud er NTG2 fra Røde, der er en god mikrofon, der kan erhverves til en fornuftig pris.

røde ntg2

Du kan læse mere om mikrofontyper her – og forskellige setups med iPhone her.

RØDE clipsmikrofon

Laver du primært standup´s eller livereportager, kan du også anvende en clipsmikrofon, der kan sættes fast på tøjet. Så behøver du ikke holde en mikrofon i hånden.

Røde har lavet et godt bud på en model specielt til smartphones.

iphone røde smartlav clips

Clipsmikrofonen kan naturligvis også bruges på kilden, der interviewes, men så kan dine egene spørgsmål næsten ikke høre, så du skal være helt sikker på, at de ikke skal med i det færdige indslag.

Belkin

Belkin har lavet en lille og meget billig mikrofon, der kan monteres på din iPhone, når du laver videooptagelser.

iPhone Belkin microphone

Hvis du laver videooptagelser med Belkin-mikrofonen, bliver lyden en smule bedre sammenlignet med den indbyggede mikrofon. Men jeg er ikke imporneret over lydkvaliteten.

Adapterkabel

Der findes også forskellige adapterkabler, der både er lettere og mindre end forforstærkeren.

iPhone_xlr2

Adabtorkablet forstærker ikke lydsignalet som forforstærkerne gør det. Derfor kræver det en mikrofon, der har et kraftigt udgangssignal – ellers vil lyden blive for lav og resultatet meget støjfyldt. Det begrænser udvalget af mikrofoner, og man kan ikke være sikker på, at en mikrofon virker før man har testet den.

Hvis du bruger et ”rigtigt” mikroportsæt sammen med din smartphone, kan kablet til gengæld være en god løsning fordi en microport har et højt udgangssignal, der oven i købet kan justeres i styrke, så det kan tilpasses til din iPhone.

Microports

Microport er en gave til reportageoptagelser, hvor kilden er i bevægelse. Også når kameraet er en smartphone.

Der findes lette og relativt billige microports, der er udviklet specielt til smartphones og DSLR-kameraer – f.eks. PRO-XD fra Azden.

pro_xd_microports

PRO_XD fra Azden vejer ikke ret meget og er nem at betjene.

Men du kan bruge de fleste typer microports – og blot tilslutte dem via et adaptorkabel, som beskrevet i afsnittet herover.

VideoLyd18

Læs mere om microporten her.

Du kan læse mere om forskelige typer mikrofoner til tv- og videoproduktion her – og du kan se eksempler på setup´s med iPhone her.