iPhone – stativer til iPhone

Når du skal bruge din iPhone til videooptagelser, er det vigtigste ekstraudstyr formentlig en mikrofon. Derfor har jeg skrevet et særligt afsnit om mikrofoner til iPhone, som du kan finde her.

Her handler det om stativer og holdere til til smartphones. Det er nemlig svært at lave pæne videoer uden et stativ, og til smartphones findes der mange forskellige muligheder.

Jeg har valgt at dele stativerne op i fire grundtyper – bordstativet, det bøjelige stativ, tripod og selfie stang.

Holdere til smartphones

Alle løsninger kræver en holder til din smartphone, så den kan skrues fast på stativet – uanset hvilket stativ du vælger. Der findes rigtig mange forskellige holdere – både billige og dyre. Herunder  kan du se to gode valg – efter min mening.

En lille og let holder fra Joby, der ikke koster ret meget.

En lille og let holder fra Joby, der ikke koster ret meget.

SmartPhoneCineMount

CinemaMount fra Koziro forvandler din smartphone til et “rigtigt” kamera med objektiver, filtre og mulighed for at montere lamper, mikrofoner m.m. Til gengæld er prisen også i den dyre ende.

Bordstativet

Bordstativet er et lille stativ, der kan foldes ud og stilles på et bord. En stor hjælp, når der f.eks. skal laves et interview.

Selvfølgelig kan stativet også stå på alt muligt andet, hvis det gi´r et bedre billede – f.eks. kasser, bogstakke, hylder o.s.v.

iphone_stativ2

De mindste stativer er så små, at de kan hænge i en nøglering, når de er foldet sammen. Der er altså ingen undskyldning for ikke at há et stativ med på optagelse.

Det bøjelige stativ

Der findes små stativer, der har ben lavet af bøjelige led.

iphone_stativ3

De kan selvfølgelig også snildt stå på et bord, men de bøjelige ben gør dem også velegnet til mere kreative og eksperimenterende optagelser. Med de bøjelige ben, kan stativet nemt placeres på steder, hvor det ellers er vanskeligt at stille et kamera – f.eks. på døre, i indkøbsvogne, på cykler o.s.v.

iPhone stativ 7

Tripod

Der findes et utal af holdere til smartphones, der kan monteres på helt almindelige kamerastativer.

iPhone holder 1 iPhone holder 2 iPhone holder 3

Laver du få og simple optageleser med din iPhone, kan du nemt nøjes med en af de billige holdere, der kan købes mange steder på nettet.

iphone_stativ1

Når først du har anskaffet en holder, kan ethvert foto- eller videostativ faktisk bruges. Du kan vælge et billigt og let kamerastativer eller et dyrt professionelt med kuglehoved.

Det er umuligt at anbefale et bestemt stativ til optagelser med iPhone, da det helt og aldeles afhænger af, hvad du vil bruge det til. Det er ofte i de stillestående situationer – som f.eks. et interview – at man vælger at bruge stativ, og her er kvaliteten på stativet mindre væsentlig.

Kun når du har brug for at følge motivet med kameraet, har det betydning, hvilket stativ du anvender. Det kan eksempelvis være, hvis du skal filme en fodboldkamp, hvor du konstant bevæger kameraet for at følge bolden – men i det tilfældet er en smartphone nok heller ikke det bedste valg af flere andre grunde. Læs mere om forskellige videokameraer her.

I langt de fleste tilfælde vil et relativt billigt fotostativ altså være tilstrækkeligt – dog skal du være opmærksom på højden af stativet. Hvis du skal lave mange interview, hvor kilden står op, skal stativet være så højt, at du kan få din iPhone op i øjnhøjde.

Se mere om en god interviewopstilling her i afsnittet om billedkomposition.

 

Selfie stang og monopod

Bruger man sin smartphones i sammenhænge, hvor man også selv er i billedet, kan en selfie stang være løsningen. Hvis situationen er meget stillestående, vil et almindeligt stativ fomentlig være det bedste valg, men skal kameraet være i bevægelse under optagelserne, er selfie stangen det rigtige valg. Det kan f.eks. være til en standup eller et interview, hvor man selv er i billedet. Du kan læse eksempler på setups her.

iPhone_stativ 6

Men en selfie stang kan selvfølgelig bruges til andre ting en selfie´s – f.eks. kan kameraet holdes i højder eller vinkler, der ellers ikke er mulige.

Endelig kan selfie stangen også erstatte en såkaldt monopod, hvor kameraet støttes af et enkelt ben.